Hvilket lån er det rette for dig?

Hvilket lån er det rette for dig?

Har du brug for et lån? F.eks. til forsødelse af tilværelsen med en rejse sydpå eller en opgradering af inventaret derhjemme. Lånemarkedet er fyldt med lånemuligheder, og det kan være en jungle at finde hoved og hale i de mange forskellige rentesatser og ÅOP’er. Hvis du er helt grøn på lånemarkedet, og ikke har den store kendskab til hvilken type lån, der er den rette for dig, så er der heldigvis hjælp at hente. Læs de gode råd på aarhusavisen.dk – eller læs med herunder:

Hvor meget skal du låne?

Hvilket type lån, der er mest fordelagtigt for dig, afhænger i høj grad af størrelsen på lånebeløbet. Har du kun brug for et lån på under 10.000 kroner, kan det f.eks. være billigere for dig at ansøge om et mikro- eller minilån, da etableringsomkostninger på disse typisk er lavere end i banken. Disse lån har historisk haft en meget høj pris, men med ÅOP-loftet i 2020, så er priserne faldet betragteligt, og det kan derfor ligefrem betale sig at vælge en digital långiver frem for banken, hvis dit lån er af en mindre størrelse.

Hvor længe vil du afdrage?

Hvor længe du ønsker at afdrage har også noget at sige, når du skal vælge det rette lån. Jo højere lånebeløb, des længere afdragsperiode er en typisk tommelfingerregel. De såkaldte minilån, hvor lånet typisk ikke er mere end 10 – 15.000 kroner, ses der ofte en kort løbetid på under 12 måneder med et dertil højere månedligt afdrag. Er ønsket derfor at afdrage inden for 12 måneder, vil det være fordelagtigt at vælge et lån fra en digital långiver. Det skyldes, at bankerne i de fleste tilfælde har en løbetid på mindst 24 måneder. En længere løbetid betyder rigtig nok en lavere månedlig ydelse, men det betyder dog også, at de kan kræve en højere rente og større etableringsgebyr, da ÅOP’en ligeledes vil blive lavere, når du strækker lånet ud over flere år. Af den grund er det også vigtigt, at du kigger på mere end blot ÅOP’en.

Er du studerende?

Som studerende har du nogle særlig gode lånevilkår, hvis du f.eks. tager et SU-lån. SU-lånet har først og fremmest den fordel, at det er et meget billigt lån, hvor renten på lånet kun er 4% i studietiden og 1% efter endt studie. En anden fordel er, at du først skal begynde at afdrage på lånet, når du er blevet færdig med at studere, og dermed undgår du, at din økonomi bliver mere skrøbelig under studietiden. En ulempe ved SU-lånet er dog den noget lave låneramme sammenlignet med andre lån. Du kan nemlig maksimalt låne op til 3.234 kr. per måned, og derfor er SU-lånet ikke egnet for større akutte behov.

Ligeledes er det vigtigt at huske på, at selvom SU-lånet er billigt, så er det ikke den bedste ide at tage lånet for blot at forsøde din tilværelse. 3.234 kr. udbetalt hver måned i 5 år løber op i 194.040 kr. efter endt studietid, hvilket er en ret høj gæld at sidde med, når specialet er i hus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.